Mill Road Residence: “Before”

It’s that time again! Time to catch you all up on another project from the Summer that is wrapping up this month. This home is expansive! With over 3,700 square feet, it was a large renovation with a lot of details to be taken care of. I loved finding ways to make this development-style home unique. It all came from small adjustments to the floor plan and big changes to the original finishes. I can’t wait for the final reveal! But for now, let’s take a walk down memory lane to see what this home looked like at the beginning of the year.

MOVE IN DAY = DEMO DAY

Clients always make me laugh with how they express their likes and dislikes to me. Some are shy and some are bold. This particular client was hilarious with how she would let you know when she didn’t like something. This kitchen to her was NOT happening. The day we met on-site is the same day she closed the sale on the home. She already had people removing the things she didn’t want or need! There were so many components in this space that really dated the whole home. In instances such as these, we usually try to resell or salvage. It always feels good to see that in an industry that is ever-changing in design styles and people’s tastes, that we can still find good homes for things that are no longer of use to us.

LIGHTING, OR LACK THEREOF

The home felt dark…everywhere. Inadequate lighting, darker wall colors, and even with lighter floors and carpets, it still felt so closed in. Traditional brown wood trim and dark fixtures added to the visual weight of the spaces. The formal dining room was mostly enclosed as well, making the entire foyer feel narrow. I knew I REALLY wanted to open this space up.

THE FUTURE LIBRARY

The living room had an outdated fireplace surround, but the client knew this would be her more “formal” sitting space. She wanted something here with color, pattern, and contrast to the rest of the home. I can’t wait to show you the transformation of this space alone!

THE CORRIDOR TO THE MASTER SUITE

There was a long hall filled with doors that led to the powder room, laundry room, and master suite. It felt like a dark corridor of doors! I wanted to rework this by simplifying storage space and updating the areas the doors led to.

BASEMENT PLANS

The basement was also unfinished. It was a large, long space that would be used as a family room, music room, bathroom, and bedroom.

If you’ve been following me on Instagram, you have already seen some of the progress photos. But I always save some of the special ones for the end!! You can find the final reveal here.

If you have a project you’d like to discuss, feel free to contact me or book an appointment! I’d love to chat and see how I can help!


Leave a Reply

Your email address will not be published.