Post Street Residence: “Before”

We are getting so close to wrapping up the Post Street Residence but I’m so behind on sharing the behind the scenes of the whole project! So I am going to do some catching up around here and that all starts with the “before” photos of the space! This project started with a kitchen remodel but ended up expanding into a few other areas of the home due to the finishes we were planning to update (such as flooring and paint). The primary goal, however, was to open up the kitchen to the rest of the home and update it to something that was more in line with the client’s style.

A DARK, OUTDATED BEGINNING

The photos above were taken from the back entry of the house looking toward the kitchen. It also shows the wall that divides the kitchen from the dining room, living room, and front entry. The compartmentalized spaces made it difficult for gatherings with their friends and keeping an eye on their little ones. As a mom myself, I totally get how hard it can be to cook dinner in a completely different room from where your kid is playing! While this kitchen was a nice size and had a pretty functional layout, there was still room for improvement. But it needed some major changes to bring this family’s style into their home.

The little space at the end of the cabinets (in the photo below) was awkward. The window sits too low to continue the counter and it was right next to the back door. So we were really just looking for an opportunity to add a bench and some storage here. We designed one to match some of the new cabinetry and I can’t wait to see it installed!

SEPARATION OF SPACES

In the photo above, you can now see the division created by the wall between the dining room and kitchen. The living room sits behind the dining room, partially blocked by yet another wall. You can see how the long, divided space makes you feel disconnected to anyone in the other rooms. The photos below show the view from either side of the wall. Once demolition started and this wall was gone, this house felt like it was full of natural light and airiness. You could breathe!

INCORPORATING SURROUNDING AREAS

The other areas that were included in the renovation was the fireplace in the living room and the entry. We planned on painting and changing the flooring throughout, so we included these details that needed an update as well. The fireplace hearth was outdated and clashed with the painted white brick. I’m so excited for the new tile we found for this spot…just wait!

AN ENTRY WITH IMPACT

The entry felt a little tight when guests arrived. The person opening the door would have to quickly move out of the way in order for guests to enter. And despite the closet, the clients were still lacking functional storage space. We decided to remove the closet to visually open things up. We would replace it with a custom built-in that would suit their storage needs more efficiently. Check out these changes in the progress updates blog post!

This is one project where for the small size, demolition and the prep work still seemed to take a lifetime! Even in the smallest of jobs, the behind-the-scenes of demo, plumbing, electrical, etc. can take some time. But coming within the next week or so will be all the details of this process, so stay tuned!

If you have a project on your mind, be sure to contact me here! It’s time to start planning your design and booking with a contractor to meet that timeline! You can contact me or book online here.


Leave a Reply

Your email address will not be published.