Park Residence: “Before”

I can’t wait to share this first post about our Park Residence project, as it’s a special one! Shortly after the very first consultation for this home, the client messaged me and had discovered we were related. Small world, right? But it gets even crazier — the client’s home had been in the family for some time. In the past, it was actually my great grandmother’s home! These clients are already the sweetest people in the world. But this news was just a cherry on top for me. What serendipity! And what an amazing honor to both work for them and bring new life to a historic family home!

This renovation project consists of the main spaces of the home — opening up the wall between the dining room and kitchen and updating both spaces, adjusting traffic flow for the stairs to the basement and refreshing the stairs to the upper level, reconfiguring and updating the laundry room, and changing the upstairs bathroom to incorporate a shower and get a better use of space despite the difficult ceiling angles. Ready for a tour?

THE KITCHEN WITH A LOT OF DOORS
traditional home kitchen "before"

This kitchen had been refreshed several times over it’s lifetime. However, the root of all of it’s problems was never solved. Despite having a great amount of square footage, it could not be used to it’s fullest potential because it lacked wall space. Specifically, the wall space was taken up by circulation paths and doors! The door on the left is the clients’ primary entrance to the home. It goes through the laundry room and then to the home’s exterior and garage area. The door on the right goes to the basement, which is only used for storage.

traditional home kitchen "before"

“Floating” appliances, like the range in this kitchen, is always a pet peeve of mine. The refrigerator also blocks a good amount of the door on the left, which is a major circulation path. In addition, the clients’ main complaints included lack of storage and lack of counter/prep space.

traditional home kitchen "before"
A WELCOMING LAUNDRY ROOM

The current laundry room had a big role to fulfill to provide many functions. On top of laundry, it held an original utility sink, it had kitchen/pantry overflow, and it was the main entrance for the homeowners from the garage. However, a catch-all isn’t the most desirable thing to walk into for the first impression of your own home.

laundry room "before"

Our goal for this space was to simplify the layout, add storage, and make it feel as special as the rest of the home’s updates. In order to improve the layout, we would need to remove an unused chimney from the corner. This would provide us JUST enough space to move the doorway. Going through the doorway, you would no longer be directed right into the side of the impeding refrigerator.

BREAKFAST NOOK AND DINING ROOM

Within the kitchen was also a breakfast nook, which wasn’t essential to keep. We also planned to remove the wall between the dining room and kitchen for a better connection during family gatherings.

dining and kitchen separation in home

In the left picture, the door on the left leads to the staircase and only bathroom on the main floor. We wanted to reconfigure the stairs so that: (1) the door to the basement stairs would be moved out of the kitchen; (2) the staircase as a whole would be more open and inviting; (3) I personally felt this would make the bathroom feel more accessible by guests.

a future master bathroom

This bathroom space had charming architecture, but made quite the fuss when it came to head space. Ceiling slopes in every direction limited what functions could take place in each part of the room. The clients had hoped for this to be part of a future master suite, so incorporating a shower was an absolute must. How did we solve this problem? You’ll have to check back for our progress post! If you happen to know one of my favorite tricks for bathroom space planning, you’ll know exactly what I did!

bathroom "before"
bathroom "before"

How cute are some of these details? I personally fell in love with the window situation in this room! We also wanted to refurbish the tub — some of these details were very important in preserving the home’s history.

historic bathroom "before"
progress despite delays

After some delays due to Covid-19 restrictions, this home is finally approaching it’s time for a progress update post! Cabinets were installed this last week, and things will start looking like a home again very soon. Stay tuned while I pull together all the exciting details to share!

If you have a project you’d like to discuss, feel free to contact me or book an appointment! I’d love to chat and see how I can help!

Leave a Reply

Your email address will not be published.